Praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie
Hoofdvestiging
Zeearend 2, Almelo
Nevenvestiging
De Gors 20, Almelo

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van klachten die ontstaan zijn door oedeem. Dit is een ophoping van vocht en eiwitten in lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Klachten die hiermee gepaard gaan zijn vaak zwelling, pijn en een vermoeid zwaar gevoel. Oedeem is vaak belemmerd tijdens het doen van "de dagelijkse dingen". De oedeemfysiotherapeut weet hoe de klachten blijvend kunnen afnemen.

Verschillende vormen van oedeem
Er zijn meerdere vormen van oedeem, die elk hun specifieke aanpak vragen. Allereerst bestaat het lymfatisch oedeem. Dit ontstaat door een verminderde werking van het lymfestelsel of een teveel aan lymfevocht ten gevolge van een oncologische operatie, aangeboren afwijkingen, infecties of de bestralingen van een tumor. Daarnaast bestaat het zogenaamde veneus oedeem. Dit ontstaat door bijvoorbeeld spataderen, trombose of inactiviteit. Denk hierbij aan rolstoelafhankelijkheid of gewichtsproblemen. Deze vormen van oedeem zijn goed te behandelen door de oedeemfysiotherapeut kan dat samen met u onderzoeken.

De oedeemtherapie behandeling
Tijdens de eerste afspraak wordt uw klachtenbeeld in kaart gebracht en vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis van deze gegevens maakt de therapeut samen met u een behandelplan. Door middel van behandeling, begeleiding en advisering probeert de fysiotherapeut u te helpen uw dagelijks leven zo goed mogelijk voort te zetten.
De oedeemtherapeut zorgt ervoor dat de vochtophoping vermindert en de werking van uw lymfestelsel verbetert. Hiervoor heeft de therapeut diverse middelen en technieken tot zijn beschikking, zoals ademhalingstherapieĀ oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressietherapie. Daarnaast krijgt u leefstijladviezen en voorlichting, zodat u de behaalde resultaten zo optimaal mogelijk houdt.